Vereniging voor Sociologie

VVS_logo_100x100Sinds 1975 is de Vereniging voor Sociologie (VVS) de vakvereniging voor sociologen in Vlaanderen. We bieden een forum aan, behartigen de belangen, en informeren onze leden. Dit doen we via tijdschriften, online media, prijsuitreikingen, en het organiseren van activiteiten.

Wil je lid worden, of heb je een vraag als (toekomstig) student, leerkracht of journalist? Geef ons een seintje!

Sociologos
Sociologie Magazine
Sociodata
tvsgroot
tvsgroot
tvsgroot
Academisch kwartaalblad van de VVS ism. uitgeverij ACCO
Vier maal per jaar populariserende artikels voor & door sociologen
VVS-nieuwsbrief met aankondigingen, vacatures en activiteiten

Aankondigingen

  • Op 28 mei 2020 vindt de 20ste Dag van de Sociologie plaats aan de KU Leuven. De Dag wordt georganiseerd door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CeSO) en het HIVA – Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven in samenwerking met de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) en de Vlaamse Vereniging voor Sociologie (VVS).
    Het indienen van abstracts kan via de website van de Nederlandse Sociologische Vereniging tot 13 maart 2020: https://www.nsv-sociologie.nl/?page_id=3026

Sociologen in het nieuws

Recent verschenen

In Zoals het klokje thuis tikt (Luyten, Emmery, & Mechels) maken onderzoekers van Odisee samen met partners een analyse van verschillende vormen van ‘samenhuizen’ van ouders met volwassen kinderen. Sommige vormen van samenhuizen zijn vandaag al wijdverspreid. Andere kunnen in de toekomst misschien een antwoord bieden op vragen die een vergrijzende en zorgzame samenleving ons stelt.
In De Geschoolde Maatschappij (F. Van der Gucht & R. Vanderstraeten) analyseren auteurs de fundamentele kenmerken van onze nieuwe, geschoolde maatschappij. Daaruit blijkt hoe geleidelijk nieuwe scheidslijnen tot stand zijn gekomen, zoals het onderscheid tussen hoog- en laaggeschoolden. Verder brengt de studie voor het eerst de impact van universiteiten op regionale ontwikkeling in kaart en ook de geografische mobiliteit van hoog- en laaggeschoolden, waardoor we van een heuse braindrain kunnen spreken.

Blijf op de hoogte via Facebook, onze mailinglist en Twitter